Hanımlar evde domates sosunun nasıl yapılacağını , bu yapılan domates sosunun Soda veya Gazoz şişelerine nasıl doldurulup saklanacağı ve yıl boyunca nasıl tüketileceğini paylaşmak istedim.
İlk önce domatesleri alıyoruz. Eşim sağolsun, Piyasada 1,5 -2 TL' ye satılan Bursa Ankon domatesini Antalya halinde kilosunu 50 kuruş' a aldı. Aldığımız domatesleri güzelce yıkayarak bekletiyoruz.
Ardından şişelerin önce kabasını elde yıkayıp deterjansız bir şekilde sirke suyu katılmış olarak Bulaşık Makinesinde olabildiğince yüksek ısıda (Ben 70 derecede yıkadım) yıkıyoruz ve hazırlıyoruz.(Deterjan katmamamızın sebebi şişe içinde deterjan kalabileceğini düşündük)
Domatesleri yıkayıp hazırlamak tamamen size kalmış , biz önce musluktan akan suda yıkadık ardından sirkeli su içinde yaklaşık 1 saatlik beklemeye aldım, Bu var ise domatesteki mikropları öldürücektir. Biz bunun için atmadığımız 20 litrelik depozitosuz damacanaları kullandık.
Biz bu yıl yaklaşık 70 kg domates aldık, bunun içinde çürük veya ezik olanları ayıkladık. 70 Kg Domatesten yaklaşık olarak 200 adet Soda şişesi Domates sosu çıktı. Bunu Kış mevsimi boyunca Allah izin verirse hiç domates almadan tüketeceğiz.
Yıkayıp , sirkeli suda beklettiğimiz domatesleri dört tarafı birden dikey olarak çizdik. Burada amaç kabuğu daha rahat soyabilmek.
Domatesleri çizdikten sonra kaynamış suya atıyoruz , sıcak suda çizilmiş domatesler kabuklarını bırakacak, salacaktır, sıcak suda yaklaşık 2 dk durması yeterli,ardından kevgirle çıkartıp soyulabilecek kadar soğumasını bekliyoruz ( Yaklaşık 5 dk) . Ardından soğuyan domateslerin kabuklarını soyuyoruz.Videosu eklendi.
Gördüğünüz gibi kabukları çok rahat soyuluyor. Soyulan domatesleri ayrı bir kapta biriktiriyoruz.
Kapta biriktirilen domatesleri blender'la çok su gibi olmayacak şekilde hafif püre haline gelene kadar parçalıyoruz.
Yine püre haline getirdiğimiz domatesleri yıkamış olduğumuz şişelere dolduruyoruz. Bunun için biz cezve kullandık.
Şişeleri bir Maden suyu şişesine yaklaşık bir soda şişesinde ne kadar soda varsa o kadar domates püresiyle doldurabilirsiniz. Ardından doldurduğumuz şişeleri yanyana dizdikten sonra yaklaşık olarak 1 çay kaşığı kadar tuz koyuyoruz. ( Bunun neden olduğunu sormayın bilmiyorum, herhalde daha iyi bir kıvam haline getiriyor veya bozulmayı engelliyor )
Tuz koyduktan sonra Şişelerin ağzını parmakla kapatıp, muslukta akan su altında kalan tuz ve domates kalıntılarını akıttık. (Bu işlemin yapılması önemli yoksa tuz veya herhangi bir kalıntı kalırsa kapak tam kapanmaz buda caaanım domates soslarının bozulmasını sağlar)
Şişeleri kapatmak için İzmir Kemeraltından kargo ile Şişe kapatma makinası aldık, eşim sağolsun o da meraklı olduğu için ürünü araştırıp buldu kargo ile adrese teslim geldi. Rakamları yanlış hatırlamıyorsam eğer;
Şişe kapatma makinası 30 TL
100 adet kapak : 5 TL
Burak Züccaciye: Kemeraltı İzmir Telefonları : 0232 483 00 75
Kimsenin reklamını yapmıyorum, biz geçen yıl bu ürünü ararken çok araştırdık ama hatta youtube' dan ararken satıcıyı bulduk. Şimdi bi kaç web sitesinde daha ürün satılıyormuş.
Mutfaktan her türlü halı kilim , masa vs ne varsa çıkarmıştık, seramik zemin üzerine sofra bezini serdik, ardından makineyi eşim kullanarak şişelerin kapatılmasında yardımcı oldu, zira şişeyi kapatma işi güç isteyen bir iş. Çünkü şişe iyi kapatılmazsa hava alır ve yapılan emek boşa gider, domatesler bozulur. Asla hava almaması gerekiyor.
Şişe kapakları ve makinayı hazır ettik.
Şişe kapaklarını şişeye koyup, makinanın altına koyduk ardından kuvvetlice bastırmak gerekiyor, zira bu baskı iyi yapılmazsa ben bozulacağını düşünüyorum. Videosu eklendi.
Şişeleri doldurduktan sonra kaynatmaya geçiyoruz, bu işlemi evinizdeki ocaklarda yapabilirsiniz fakat biz hem pratik olsun, hem ocakta kırılma, dökülme gibi bir sıkıntı olmasın diye, piknik tüpü ile yaptık. Büyükçe bir tencere kullanıyoruz, ki ne kadar çok şişe alırsa o kadar işiniz kısa sürer. Bunun için eşim sağolsun, bir adet büyükçe bir tencereyi toptancıdan buldu getirdi.
Bu tencere yaklaşık 50 adet şişeyi tek seferde aldı.
Tencereye şişeleri dizerken altına ve şişeler arasına bez koydum, eğer bez koyulmazsa kaynama esnasında birbirine veya tencereye çarpıyor hem ses yapar hemde kırılabilir.
Ve içini su ile doldurup yaklaşık 10-15 dk kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra kevgir ve elinizi yakmaması için fırın eldiveniye alıyoruz, bu işlemide eşim yaptı, kaynarken ürünleri alıp ardından, sırada bekleyen kaynamamış şişeleri yavaşça bırakıyoruz, bu iş biraz dikkat ve sabır gerektiriyor, elinizi yakmamaya da dikkat.
Kaynayan şişelerin ardından diğer kaynamayanlarıda koyarak işlemi tamamlıyoruz. Kaynayan şişeleri boş bir yerde dizip soğumasını bekliyoruz. Ben yaklaşık olarak bu yıl 200 şişe yaptım.
Daha sonra bunları varsa kilerinizde saklayabilir yoksa müsait bir yerde saklayabilirsiniz.
Veee yıl boyunca ailece bu domatesleri tüketebilirsiniz. En az 1 yıl boyunca hiç bozulmadan tüketilebilir.
Kışın ortasında çıkan hormonlu, ilaçlı domatesleri yüksek fiyatlara almadan, bu şekilde yüzyıllar önceden beri Türk halkının bir saklama yöntemi olan Konserve işlemine tabi tutup sağlıcakla ve nefis yaz domatesi kokusuyla kış boyunca tüketebilirsiniz.
Sadece 5-6 saatimizi alan bir işlemi Antalya' nın göbeğinde yaptık, bir çok kişi şartların eksikliğinden ve zamanın olmamasından şikayet eder, kendi şartlarının mükemmelliğinin farkında değildir.
Bunlar için köyde yaşamanıza veya her türlü şartlara, malzemeye sahip olmanız gerekmez yukarıda tüm detayları aktardık. Çok az bir emekle yapılabilir.
Bir kaç hafta sonumuzuda kulağımızın üstüne yatmadan , tv karşısında , pc karşısında pineklemeden, kendinizin ve ailenizin sağlığı için bu tür işlemlere ayırabilirsiniz. Hem verilen emekten, hem ürünü zamanında (yazın) üretilen bir ürünü saklamaktan dolayı, yapılan ürüne yenileceği zaman mükemmel bir lezzet katar.
Lezzetinizin kaçmaması ve her daim olması umuduyla.
Kalın sağlıcakla.
Birnur
İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı sanır. (Kıyamet süresi 36)
Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyorlar.Konservenin yapım aşamalarını ayrıntılı ve anlaşılır şekilde anlatıp resim ve video'larla daha açık hale getirmişsiniz.
YanıtlaSilEmeğinize sağlık .Tencrede kaynatmadan bulaşık makinasında yüksek ısıda yıkayarak kaynatma işleminden kurtulabilirsiniz
YanıtlaSilBu banada mantıklı geldi peki 70 derecede program bitene kadar yapmak işe yarar mı acaba
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBende boyle bir yazi ariyordum bu sene yapacagim bende cok tesekkurler
YanıtlaSilArkadaşım ben yaptım ama nedendir bilmiyorum bozulmuslar.hepsi tavana kadar sıçradı.neden olabilirdi.ben geçen sene de yapmıştım harika olmuşlardı. Lütfen acil cewap yazin
YanıtlaSilTuzu azolmuştur domatesin kendi asiti için yeterli miktarda tuz olması gerekir
SilBu şekilde dışarı fışkırması bozulduğunu mu gösterir acaba. Bende bu yaz ilk defa şişede yaptım bugün bir şişe açtım. dışarı püskürdü kokusunda tadında değişiklik yoktu ama emin olamadım.bilgi ve deneyiminizle yardım ederseniz çok sevinirim.
SilElınıze saglık sızın vıdeonuzu izleyerek bızde 250 şişe yaptık umarım begenırız seneyede yaparız .
YanıtlaSilBirnur Hanım afiyet şifa olsun. Cok açıklayıcı bir paylaşım olmuş. Allah razı olsun Rabbim evinize bereket vücudunuza afiyet nasib etsin. Ellerinize emeğinize sağlık. SEVGILERIMLE..
YanıtlaSilBiz yaptık ancak şişenin kapaklarını zorlayınca dönüyor. Hava alıp bozulur mu acaba ?
YanıtlaSilKeşke tuzu tencereye atsaydiniz birde huni ile doldursaydiniz şişeler temiz kalırdı aklınızda bulunsun
YanıtlaSilKeşke tuzu tencereye atsaydiniz birde huni ile doldursaydiniz şişeler temiz kalırdı aklınızda bulunsun
YanıtlaSilTuzu her şişeye bir çay kaşığı şeklinde yapmış tencereye atsak kaça kaç ölçü yapıcaz ki?? Bende huni terch ederdim iki iş olmuş orda.. ama detaylı vermiş eline sağlık
SilCok guzel elinize saglik ins.bende artık önümüzdeki yaza yapmayı denerim..
YanıtlaSilMerhaba cezve ile zor olur damacana sisesine domates sosunu doldurup pompala siseleyin daha kolay
YanıtlaSilDaha bende yaptim fakat tencerede kaynatirken bikac sise patladi temizlemesi falan zor oldu oyuzden bidaha yapmadim neden patlamis olabilir acaba bilemedim🤔
YanıtlaSilMerhaba ,bende ilk kez yaptım bu şekilde ilk posta 50 şişe vakumladim.Tencerede kaynatmak yerine şişeleri kapattıktan sonra akşamdan bulaşık Mak. Koyup 70°de kaynattim.sabah soğuyunca da kilere koydum ☺️
YanıtlaSilMerhaba, ben de ilk kez bu yıl denedim ancak sorun makineden mi kaynaklı yoksa kapaklardan mı bilemiyorum ama 4-5 çeşit soda ve gazoz şişelerine yaptığım domates soslarının hepsi hava almış ve küflenip bozuldu. Domatese mi yanayım onca harcadığım emeğe mi? Şişeler tertemizdi ve dolum öncesi 25 şişeden fazla alan büyük düdüklü tencerede kaynattım. Sosu doldurup kapattıktan sonra 2 defada toplam 50 küsur şişeyi düdüklü tencerede yaklaşık yarım saat sterilize ettim. Hiç böyle beklemiyordum. Keşke hiç almasaydım da her zamanki gibi konserve şişesinde devam etseydim...
YanıtlaSilMerhaba sitemizden kurutulmuş sebzelere erişim yapabilirsiniz saygılarımla
YanıtlaSilhttps://magaza.hammaddeler.com/kategori/sebzeler